Cursos a 28 €
Desembre 2024 i gener 2025
Molt sovint corregim els treballs del nostre alumnat, és una tasca lligada a la docència, sense correcció l’aprenentatge quedaria coix. Corregir no és avaluar, és evidenciar allò que s’ha fet malament i es pot millorar. Però, a vegades, potser massa, la correcció es fa llarga, pesada i no serveix per assolir cap objectiu dels proposats a la programació. En aquest curs intentem que les correccions no siguin el centre de l’aprenentatge, sinó una eina per millorar-lo.
El paper de les dones ha estat sovint silenciat en el desenvolupament humà, ignorant-les i no apareixent a cap llibre ni a la programació curricular. En aquest curs es treballen més de 25 dones científiques que han estat clau pel nostre desenvolupament científic-tecnològic. La informació sobre cada dona científica o tecnològica la cercarà el participant a partir d’un esquema, preguntes… També es proposen diferents recursos didàctics per a presentar aquestes dones a l’aula.
En aquest curs, festes i tradicions a educació infantil, es plantegen les festes que celebrem a l’escola, si són adequades o discriminatòries. També hi ha un recull de noves propostes de festes més encertades i amb més possibilitats educatives.
Una infografia és una representació visual d’una determinada informació. Per a elaborar una infografia, és necessari conèixer molt bé les dades a explicar i tractar-les de manera correcta i creativa per tal que el lector, amb una ràpida lectura, pugui entendre-les. És una eina molt interessant en educació ja que, per una banda, com a lectors podem entendre una determinada informació ràpidament, el que la fa molt útil per a explicar als nostres alumnes certs coneixements, processos, procediments, etc.
El setembre de 2015, i amb l’acord històric de 193 països, l’Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible i els seus 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), com a instrument global amb un ampli abast i una importància sense precedents. Com a compromís mundial, busca que tots els estats es proposin fermament posar fi a la pobresa i la fam, a combatre les desigualtats, protegir els drets humans, especialment de les persones més excloses i de major vulnerabilitat, promoure la igualtat de gènere i l’empoderament de les dones i les nenes, construir societats pacífiques, justes i inclusives i garantir una protecció resilient del planeta i dels seus recursos naturals.
El càlcul mental, com a competència matemàtica, és molt més necessària que el càlcul escrit. Durant el dia fem un munt de càlcul mental, com previsions horàries, diners necessaris, receptes de cuina, mesures de llargades, mitjanes… En aquest curs es proposa un mètode, 4 x quatre, on l’alumnat, a partir d’una rutina, va assolint unes estratègies mentals que l’ajudaran molt el dia de demà.
En gairebé tots els instituts, el professorat fa unes guàrdies cada setmana. L’organització és diversa. Sovint, el professorat es troba davant d’un alumnat desconegut, i no sap què fer. I aquestes estones, hores senceres, que haurien de ser d’aprenentatge i enriquiment per part de l’alumnat, es transformen, sovint, en un malson. També cal destacar que les hores de guàrdia no hi ha cap programació curricular, la llibertat de càtedra és total sempre que respecti els valors propis de l’institut. El professorat pot reconvertir aquesta situació, i convertir aquesta hora en una hora d’enriquiment, reflexió, aprenentatge…En aquest curs intentem treballar alguns recursos que ho facin possible. .
En aquest curs intentem explicar una mica l’adolescència i que podem fer perquè l’aprenentatge d’aquestes edats pugui ser més encertada i enriquidora, tant per l’alumnat com pel professorat.
El curs Elaborem un text amb diferents estratègies és una eina per ajudar als i a les participants a adquirir estratègies per a treballar la dimensió expressió escrita de l’àmbit lingüístic a l’aula, a la vegada que ofereix diferents maneres de fer la correcció dels textos i crear rúbriques d’avaluació per portar a la pràctica l’avaluació de les produccions escrites.
Tots recordem mestres que han fet les classes més divertides. Ara ens toca intentar-ho nosaltres, si fem les classes, més divertides, captarem millor l’atenció del nostre alumnat, amb més motivació. Començarem fent algun joc ocasionalment, però no hem de perdre l’objectiu d’aprendre un mètode per fer màgia educativa. Ho podem fer en totes les matèries; llengües, ciències, matemàtiques… podrem millorar la seva autoestima, l’aprenentatge i a resoldre conflictes.
Com s’ocupa i com es viu l’espai dins de l’aula? Normalment, la disposició del mobiliari ve establerta de forma convencional i ens adaptem a com està sense percebre si ens serveix o ens limita la manera d’interactuar durant la classe. Prendre consciència de la importància de com s’ocupa l’espai en el procés de l’aprenentatge i saber com treure’n profit, pot afavorir un desenvolupament més satisfactori i amè dintre de les aules. El mobiliari influeix directament en la relació entre els integrants, és per això, que adaptar-lo segons l’ocasió, pot ser una eina valuosa i eficaç dintre del procés educatiu. Tant l’alumnat com el professorat passen moltes hores dintre del centre, per tant, és important estar-hi tan còmodes com sigui possible tot traient el màxim rendiment de l’espai que es disposa.