Trucs didàctics

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Jo sempre començava la classe de C.I. demanant atenció amb un instrument musical, utilitzava el triangle. 

Teníem uns primers 15 minuts de reflexió de com havia anat el dia anterior, sempre amb reforç positiu. L’objectiu era treballar les emocions i l’empatia. 
Eren uns 15 minuts que agilitzaven la feina posterior. 
El triangle va arribar a ser un instrument màgic, els relaxava i feia callar a l’instant per molt esvalotats que estiguessin, molts encara el recorden. 
 
– Maria Font –

Una manera d’aconseguir silenci era estar callada una estona. 

En entrar a classe al matí, després de saludar, explicava alguna cosa interessant par aconseguir captar l’atenció i tots escoltaven.
Si era un dia que estaven molt alterats feia exercicis de respiració.
Els alumnes eren de secundària.
– Mercè Hermosilla Diaz-

Tenir un codi per començar la classe de manera agradable, lúdica i puntual: el mestre fa un suau “pssst pssst” i l’alumnat respon “ahà”. Si a la primera o a la segona vegada ja es fa el silenci i s’està atent, la classe rep un punt. Si a la tercera encara no hi ha una resposta positiva, es baixa un punt.

 
Durant la classe es pot fer el mateix si hi ha massa soroll o xarrera i en aquest cas no se sumen punts, però sí que se n’abaixen si a la tercera no es fa el silenci.
 
Quan es tenen quinze punts, la classe tria una activitat a desenvolupar durant vint minuts: pati lliure, festival d’acudits, veure un curt, jocs de taula, desfilada de disfresses, pica-pica, partit de bàsquet, jugar a cuita amagar…
 
La idea és que si es comença puntualment i s’aprofita l’estona, ens podem permetre després una estona d’oci extra.
 
És important que la classe arribi de tant en tant al “premi”, però no gaire sovint. L’estona lúdica permet conèixer el grup d’una altra manera, fent altres activitats de les habituals.
 
Tot i que hi pot haver moltes variacions, és ideal que el codi sigui suau, que al soroll no se sumin decibels en forma d’un “calleu!”, un “silenci!”, un timbre o una campana sinó una cosa molt senzilla, divertida i poc intrusiva.
 
Això m’ho va explicar una companya de Primària fa molts anys i jo li vaig dir que no creia que fos bona idea per a alumnat gran, de 3r en amunt, però he de dir que quan ho vaig dur a la pràctica fins a sisè,
 
sempre ha funcionat de meravella i ho he fet servir durant molt de temps. Mai no li agrairé prou a la meva amiga que compartís aquest recurs amb mi!
– Joan Picas Casanovas –

Tenir a l’aula espais on qui ho necessita que pugui trobar una estona de relaxació. 

– El coixí; un coixí gran on pot anar a seure, hi pot trobar contes, fulls de paper i retoladors, un aparell de música amb uns cascos. 
– Les boles; un raconet amb una caixa amb boles de porex petites on pot posar les mans i tocar les boles.
– Dels missatges; un espai amb uns llums petits i papers petits de colors, adhesius bonics , retoladors… És per escriure missatges als companys , han de ser missatges que també a nosaltres ens agradaria rebre, poden ser missatges de coses que els nostres companys han fet bé i felicitar-los com missatges d’alguna cosa que ens ha fet patir i poder-ho dir ( sempre amb paraules ben dites). Han d’anar signats. Després es posen dins d’una caixa (el nom de la caixa el decidim entre tots quan estem organitzant l’espai) i un cop a la setmana hi ha el moment de poder obrir la caixa. 
Ajuda a dir paraules boniques i a dir això no m’agrada… A dir sí i a dir no. 
-Margaria Paradell Huerva –

Hi ha una taula a l’aula que quan algun alumne (ho he fet a cicle inicial) té algun problema hi va. Qui s’adona pot anar a ajudar-lo (jo inclosa). Tothom en algun moment pot tenir alguna cosa que el pot neguitejar , sigui d’aprenentatge o d’altra mena. Si es pot solucionar en aquell moment es fa ( qüestions d’aprenentatge), si no es busca l’espai per poder-ne parlar.

La taula del cop de mà facilita el fet d’aprendre a demanar ajuda i dona la possibilitat que tothom pot tenir alguna solució que un altre necessita.
-Margaria Paradell Huerva –

Quan els alumnes d’EI estan molt xerraires i no hi ha manera de fer silenci, començo l’explicació cantant i, màgicament, van callant.

– Núria Canosa Solé –

En la meva etapa de professor, vaig escriure el programa Treballs, i actualment el segueixo millorant i fent-l’hi manteniment…

Treballs és un programa que proporciona als alumnes un entorn web on lliurar treballs, realitzar exàmens, descarregar recursos i veure les notes obtingudes, i als professors i professores un altre entorn web on definir característiques dels treballs (com ara la data límit de lliurament), rebre els treballs, fer exàmens tipus test als alumnes que el mateix programa corregeix i puntua, penjar arxius de recursos, comunicar les notes als alumnes, etc. Així com la plataforma Moodle està pensada per realitzar cursos en línia, el programa Treballs està pensat per a alumnes que realitzen cursos presencials.

És un programa gratuït, i programari lliure (amb llicència GNU/GPL).

http://www.cucurella.net/soft/treballs/

 -Carles Bataller –

Amb un avisador d’hotel, vaig començar el curs. Els vaig dir que era un aparell (com qualsevol campaneta) per fer silenci.

Primer la vam provar, vaig dir; crideu molt, quan sentiu la campaneta, heu de callar.

Efectivament es fa el silenci.

“Doncs ja ho sabem, la campaneta funciona”, i cada vegada que hi ha massa soroll, campaneta. Sense abusar-ne.

 

 

A vegades, cal caminar un tros de carretera, sent força perillós si la canalla petita es despista.

Els vaig dir que eren indis, calia anar en fila índia, no cridar gens, cal xiuxiuejar, i, sobretot, els indis no trepitgen l’asfalt.

-Mertxe Illana-

 

Contingut de l'acordií

Si tens cap altre dubte, ens pots escriure a info@aprenonline.org o utilitzar aquest formulari:

Cursos reconeguts per a docents

Tenim més de 200 cursos que formen part del pla de formació permanent del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.
CURSOS D'IDIOMES

Acadèmia online d'idiomes per a tots els públics

Si tens més de 16 anys i vols aprendre o aprofundir l’aprenentatge d’un idioma, pots estudiar-lo amb nosaltres en línia; on vulguis i quan vulguis.

Cursos gratuïts per a empreses

Des d’AprènOnline podeu gaudir de cursos gratuïts subvencionats per FUNDAE.