Darrerament, la comunitat educativa estem vivint un temps apassionant de debat sobre com volem que sigui l’escola del segle XXI i quin és el model educatiu que hem de construir plegats. Experts de tots els àmbits coincideixen que la creativitat n’ha de ser un pilar fonamental, juntament amb la innovació.
L’art és considerat un llenguatge universal pel seu poder de comunicació que posa en evidència la presència de determinades obres (missatges), produïdes per un artista (emissor), la missió de les quals és establir comunicació amb el públic o receptor de la seva obra.
El curs vol estimular l’educació artística com una àrea de gran rellevància, ja que inclou les dimensions sensorial, intel·lectual, social, emocional, afectiva, estètica i creativa. Per aquest motiu, es generen mecanismes que permeten desenvolupar en l’alumnat diferents capacitats amb una projecció educativa que influeix directament en el seu desenvolupament integral.
L’alumnat aprèn, mitjançant la interacció amb els altres, a comunicar-se amb l’entorn. Per això, és clau que l’adult li proporcioni eines que li permetin observar, experimentar i assimilar el món.
La societat actual demana persones creatives que puguin donar resposta a qüestions actuals, per la qual cosa és essencial plantejar experiències que exercitin la imaginació des de la combinació de disciplines.
El Decret 175/2022 d’ordenació dels ensenyaments de l’educació bàsica, aposta per un currículum on l’àrea d’educació artística, que inclou Educació Plàstica, Audiovisual i Visual, té un pes significatiu. Els aprenentatges es vinculen amb el currículum mitjançant el disseny de propostes didàctiques per aplicar a l’aula.
Aquest curs pretén oferir als docents una visió àmplia de l’àrea d’educació artística i oferir un ventall d’eines i recursos per introduir l’educació artística a l’aula a través de situacions d’aprenentatge.