L’aula d’acollida té la finalitat primera de proporcionar a l’alumnat nouvingut el nivell de competència lingüística que li permeti interactuar amb l’entorn escolar i social. L’alumnat necessita un llenguatge acadèmic específic de les àrees curriculars.
El Decret 150/2017, inclou tant l’aula d’acollida com el suport lingüístic com a part de les mesures i suports addicionals que poden necessitar els i les alumnes en funció de les seves necessitats específiques. Per tant, en funció de les característiques dels i les alumnes d’origen estranger, els centres han de donar resposta i garantir-los l’aprenentatge de la llengua, l’accés al currículum i als processos de socialització, i han d’establir els criteris metodològics i els materials curriculars que els facilitin la integració a les aules ordinàries des del primer moment.
L’aula d’acollida és un suport addicional adreçat a l’alumnat nouvingut. És un punt de referència i un marc de treball obert amb una interacció constant amb la dinàmica del centre; ha de permetre una atenció emocional i curricular personalitzada i l’aprenentatge intensiu de la llengua catalana, a més de proporcionar l’atenció adequada a les necessitats i progressos relacionals i lingüístics a l’alumnat nouvingut, com a complement del treball del seu grup classe.
La formació és a distància i asincrònica.